O organizație cere deputaților avizarea propunerii de dublare a alocației de stat pentru copii

O organizație cere deputaților avizarea propunerii de dublare a alocației de stat pentru copii
Publicat: 18/05/2015, 15:54

Reprezentanții Organizației „Salvați Copiii” susțin că acceptarea propunerii legislative de dublare a alocației de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei reprezintă un demers firesc în respectarea drepturilor copilului în România.

„În cursul zilei de mâine, se vor relua dezbaterile în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială. Rezultatul votului privind aprobarea măririi alocației de stat pentru copii va influența votul final în plenul Camerei Deputaților pe marginea propunerii legislative. Încă de acum două luni, Salvați Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea măririi alocației, însă săptămâna trecută, în 12 mai, Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților nu a acceptat amendamentul propus, de dublare a cuantumului alocației la 84 de lei și de stabilire, pentru copiii cu dizabilități, a unei alocații unice de 200 de lei”, arată reprezentanții organizației, într-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit sursei citate, alocația de stat acordată copiilor care au împlinit doi ani reprezintă o sumă nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinți în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului: dreptul la supraviețuire și dezvoltare, dreptul la condiții decente de viață și la alimentație corespunzătoare, dreptul la participare școlară sau la petrecerea timpului liber.

Potrivit Eurostat, în România sunt 3.742.418 de copii, la o populație de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5 la sută, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria – 51,5 la sută, dar la mare distanță de media europeană – 27,7 la sută.

Conform Institutului Național de Statistică, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost de 32,1 la sută, semnificativ mai ridicată decât cea a populației adulte (18-64 ani) – de 21,5 la sută sau în vârstă de peste 65 de ani – de 15 la sută. Astfel, rata deprivării materiale severe în rândul copiilor, comparativ cu populația adultă, era de 34,1 la sută, la nivelul anului 2013.

„De asemenea, semnalăm faptul că așa-numita raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR) este doar un exercițiu contabil și are drept consecință menținerea cuantumului la un nivel ridicol de mic și pe viitor, indiferent de ajustările indicatorului, tocmai pentru că valoarea însăși a alocației este nesemnificativă și orice ajustare nu schimbă nimic, modificările ISR nerespectând ritmul de descreștere a puterii de cumpărare în România. ISR are valoarea stabilită din 2008, la 500 de lei, prin OU 126/2008, cuantum nemodificat până în prezent. Pentru ca alocația de stat să capete o minimă însemnătate în viața copilului și să reprezinte un sprijin pentru părinți, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară”, a precizat organizația neguvernamentală.

Organizația „Salvați Copiii” pledează și pentru raportarea alocației la salariul minim pe economie, în condițiile în care alocația acordată în România are cea mai scăzută valoarea raportată la salariul minim pe economie, respectiv de doar patru la sută, față de opt la sută în Bulgaria sau 18 la sută în Ungaria.

„Dacă, în perioada următoare, vor avea loc creșteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de ministrul Muncii, Rovana Plumb, astfel încât acest salariu să reprezinte 50 la sută din salariul mediu din România până în 2016, considerăm că aceeași politică de majorare trebuie să fie aplicată și în cazul alocației de stat pentru copii”, se mai arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
„Vând cireșe cu 2 lei kilogramul” Anunțul viral al unui român. Acesta are, însa, o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Ajutoare de 1.450 DE LEI în România. Se fac plățile până pe 14 IUNIE
Vremea se schimbă radical în weekend. Vești de ultimă oră de la ANM
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×